fbpx

Inkomstenbelasting

Aangifte inkomstenbelasting voor particulieren

De inkomstenbelasting is een belasting waar ook particulieren mee te maken krijgen. Deze belasting belast inkomen uit werk en woning (box 1), winstuitkeringen (box 2) en spaar- en beleggingstegoeden (box 3). Het doen van een juiste belastingaangifte is niet voor iedereen even makkelijk. Het is vaak onduidelijk voor particulieren hoe inkomsten moeten worden aangegeven in de belastingaangifte. Daarnaast is het doen van aangifte inkomstenbelasting vaak verplicht. Hieronder lichten wij de meest belangrijke zaken toe met betrekking tot inkomstenbelasting voor particulieren.

Uw aangifte inkomstenbelasting snel afhandelen? Meld u nu aan!

Voorkom wachtrijen

Vanaf maart 2019 is het mogelijk om belastingaangifte te doen voor de inkomstenbelasting. Laat TaxFix uw aangifte inkomstenbelasting verzorgen. Wij proberen uw aangifte te verzorgen zonder gebruik te maken van de uitstelregeling, waarmee belastingrente wordt voorkomen. Zorg voor een tijdige aanmelding i.v.m. de verwachte drukte, zodat uw belastingaangifte vlot afgehandeld kan worden.

Hulp bij aangifte inkomstenbelasting

TaxFix is gespecialiseerd in de aangifte inkomstenbelasting voor particulieren. Wij verzorgen graag uw aangifte inkomstenbelasting, verstrekken advies en staan u bij in conflicten met de Belastingdienst.

Het uitbesteden van uw belastingzaken aan een fiscalist is ook voor particulieren een goed idee. Belastingwetgeving is moeilijk en een fiscalist op de hoogte is van de laatste wet- en regelgeving. Ook bespaart het u veel tijd.

Doet u liever zelf uw aangifte inkomstenbelasting? Ook dan kunnen wij u van dienst zijn met het beantwoorden van eventuele vragen. Bekijk hiervoor onze belastingadvies pagina.

TaxFix

Waarom TaxFix uw aangifte inkomstenbelasting het beste kan verzorgen:

  • Ervaren fiscalisten die uw belastingaangifte verzorgen
  • Geheel online: u hoeft niet bij ons op kantoor langs te komen
  • Vast tarief, dus geen verassingen achteraf
  • Belastingadvies is ook mogelijk

Tarieven aangifte inkomstenbelasting voor particulieren bij TaxFix

Belastingadviseurs staan normaalgesproken niet bekend om hun lage kosten. Bij TaxFix is dit anders. Wij hanteren scherpe tarieven voor uw aangifte inkomstenbelasting. Daarnaast kan het inschakelen van een belastingadviseur zichzelf terugbetalen, omdat wij op de hoogte zijn van alle financiële voordelen in de aangifte inkomstenbelasting.

Uit welke onderdelen bestaat de aangifte inkomstenbelasting?

Inkomen uit werk en woning (box 1)

Iedere Nederlander krijgt te maken met de inkomstenbelasting. Inkomsten uit (bijvoorbeeld) loondienst worden belast door de loonbelasting. De loonbelasting is een voorheffing op de inkomstenbelasting. De werkgever verplicht is om loonbelasting af te dragen aan de Belastingdienst.
Bij de aangifte inkomstenbelasting zal blijken of er (on)voldoende loonbelasting is afgedragen door de werkgever.

In box 1 gelden diverse bijtellingen en aftrekposten. Een welbekende bijtelling is het privégebruik van de auto van de zaak, en het eigenwoningforfait. De meest bekende aftrekpost is de hypotheekrenteaftrek (inkomsten uit eigenwoning).

Niet alleen werkzaamheden bij een werkgever worden gezien als inkomen voor de inkomstenbelasting. Ook als ondernemer is uw loon belast in de inkomstenbelasting. Daarnaast wordt behaalde winst met het ‘bij hobbyen’ ook als inkomen gezien voor de inkomstenbelasting. Dit wordt resultaat uit overige werkzaamheden genoemd.

Winstuitkeringen (box 2)

De meeste particulieren krijgen niet te maken met box 2. Box 2 belast namelijk o.a. de winstuitkeringen van bedrijven aan particulieren. Deze situatie is alleen van toepassing op particulieren die meer dan 5% van de aandelen in (bijvoorbeeld) een B.V. bezitten.

Belasting op sparen en beleggen (box 3)

Box 3 belast een forfaitair rendement uit sparen en beleggen. Uiteraard geldt er een vrijstelling. Voor belastingjaar 2018 is de vrijstelling €30.000, en voor fiscaal partners het dubbele: €60.000,-.
Naast spaartegoeden belast de inkomstenbelasting voor particulieren ook beleggingen. Beleggingen zijn niet alleen aandelen, maar ook een 2e huis.

Aftrekposten

Sommige kosten die u hebt gemaakt zijn aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting. Denk hierbij aan betaalde alimentatie, hypotheekrente of zorgkosten. De regels omtrent de aftrekbare kosten wijzigen elk jaar. Daarom is het van belang dat de juiste bedragen worden ingevuld in de belastingaangifte. Bij fouten is het namelijk mogelijk dat u voordeel misloopt, of – het tegenovergestelde – dat u een navorderingsaanslag opgelegd krijgt met een eventuele boete.

Verzamelinkomen

De optelsom van de belastbare inkomsten uit box 1, 2 en 3 is het verzamelinkomen. De hoogte van het verzamelinkomen wordt meestal gebruikt voor de berekening van toeslagen en andere sociale zaken. Een synoniem voor verzamelinkomen is toetsinkomen.

Heffingskortingen

Heffingskortingen zijn kortingen op het te betalen belastingbedrag. De toepassing hiervan leidt tot een lager belastingbedrag. Een heffingskortingen kan alleen worden toegepast in de aangifte inkomstenbelasting van particulieren.

Op welke heffingskortingen heb ik recht?

We vertellen u graag op welke heffingskortingen u recht hebt. Dit vindt u terug in de informatiebank.