fbpx

Archief

  1. Home
  2. Informatiebank
  3. Algemeen
  4. Uitstel belastingaangifte

Uitstel belastingaangifte

Het aanvragen van uitstel voor uw belastingaangifte kan handig zijn als u in tijdnood komt, of als uw accountant of fiscalist onvoldoende tijd heeft om de deadline van de Belastingdienst te halen.

Hulp bij aanvragen uitstel belastingaangifte

Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van uitstel belastingaangifte? Wij helpen u graag voor slechts €29,95 (ex. btw). TaxFix levert een onderbouwd verzoek aan bij de Belastingdienst.

Hoelang krijg ik uitstel op mijn belastingaangifte?

De standaard termijn voor uitstel belastingaangifte bedraagt 4 maanden. Langer is ook mogelijk, alleen dat moet wel onderbouwd worden. Het onderbouwen van de aanvraag is belangrijk, aangezien de Belastingdienst steeds strenger wordt in het toekennen van uitstel.

Belangrijk is ook dat het uitstel belastingaangifte wordt aangevraagd voor het moment dat er aangifte gedaan had moeten worden. Bij de inkomstenbelasting is dat voor 1 mei.

Belastingrente bij uitstel belastingaangifte

Wat veel mensen vergeten is dat er bij de aanvraag van uitstel belastingaangifte belastingrente wordt berekend over de periode dat het belastinggeld later kan worden geïnd door de Belastingdienst. Bij de inkomstenbelasting bent u belastingrente verschuldigd als de aangifte na 1 juli van het volgende belastingjaar wordt opgelegd.

Het rentepercentage voor de belastingrente bedraagt 4% voor o.a. de inkomstenbelasting, en 8% voor de vennootschapsbelasting

Als de Belastingdienst de aangifte accepteert zoals u die heeft ingeleverd kan erover maximaal 19 weken belastingrente worden geheven.

Voorbeeld belastingrente bij uitstel belastingaangifte inkomstenbelasting

U doet aangifte na 1 mei 2019
Op 23 mei 2019 doet u aangifte over 2018. U krijgt een aanslag met een te betalen bedrag. De datum van de aanslag is 3 december 2019.

Gevolg
U betaalt belastingrente over het bedrag van de aanslag, want u hebt de aangifte na 1 mei 2019 ingediend. De Belastingdienst heeft de aanslag na 1 juli 2019 (in dit voorbeeld 3 december 2019) opgelegd.

Hoeveel belastingrente betaalt u?
Stel dat de hoogte van de aanslag € 900 bedraagt. De rente wordt berekend van 1 juli 2018 tot en met 13 september 2018. Dat is 2 maanden en 13 dagen, bij elkaar 73 dagen (elke maand krijgt 30 dagen).

U betaalt aan rente:
73/360 x 4% x € 900 = € 7,30.

De bedragen worden altijd naar beneden afgerond, dus het bedrag aan belastingrente is in dit geval €7,-.

Belastingrente voorkomen bij uitstel belastingaangifte

Mocht u ieder jaar uitstel aanvragen voor de belastingaangifte, dan is het raadzaam om een voorlopige aanslag aan te vragen. Met een voorlopige aanslag betaalt u schatting van het te betalen belastingbedrag vooruit. Over dit bedrag kan dan ook geen belastingrente meer worden geheven, want er is immers al vooruitbetaald. Het is verstandig om de voorlopige aanslag ruim in te schatten want over eventuele betalingsverschillen tussen de voorlopige aanslag en de definitieve aanslag wordt alsnog belastingrente in rekening gebracht.

Is dit artikel nuttig?

Vergelijkbare onderwerpen