Archief

  1. Home
  2. Informatiebank
  3. Inkomstenbelasting
  4. Studiekosten

Welke studiekosten zijn aftrekbaar?

De afgelopen jaren heeft de overheid de aftrekmogelijkheden van de studiekosten behoorlijk beperkt. Voorheen kon u de kosten van de inrichting van uw studieplek en verplichte studiereizen in aftrek nemen. Tegenwoordig kan dat helaas niet meer. De studenten die het hardst geraakt worden door de nieuwe maatregelen zijn de personen die studiefinanciering ontvangen (hieronder meer…). Studenten die een studie naast hun werk volgen blijven redelijk buiten schot.

Alleen de basiskosten zijn nog aftrekbaar

Bij uw aangifte inkomstenbelasting 2017 mag u alleen nog het collegegeld in aftrek nemen samen met verplichte literatuur. Zaken zoals bijvoorbeeld een laptop zijn niet meer aftrekbaar. Daarnaast moet de studie die u volgt ook nog eens gericht zijn op uw werk of een toekomstig beroep, en uiteraard moet u de kosten voor uzelf hebben gemaakt.

Eerste €250,- niet aftrekbaar

Naast dat de aftrekmogelijkheden beperkt zijn, mag u ook nog eens de eerste €250,- van uw gemaakte studiekosten niet aftrekken. Voor studenten die particulier onderwijs volgen wordt het er niet beter op. Alle gemaakte kosten boven de €15.000 zijn namelijk geheel uitgesloten van aftrek.

Studiefinanciering ontvangen? Geen recht op kostenaftrek.

Slecht nieuws voor wie studiefinanciering ontvangt of daar recht op heeft. In deze situatie vervalt uw totale recht op aftrek van studiekosten. U kan dus ook geen aftrek mee nemen naar een volgend (belasting)jaar als u te weinig inkomsten zou hebben. De opgebouwde studieschuld heeft als voordeel dat u die in aftrek kunt nemen in box 3. Dit bespaart dus vermogensrendementsheffing.

Tip: bewaar altijd de bonnetjes van de aftrekposten

Zorg ervoor dat u alle facturen en het liefst ook nog de rekeningafschriften minimaal vijf jaar bewaart, als u studiekosten als aftrekpost opvoert. U moet altijd kunnen bewijzen dat u deze kosten daadwerkelijk hebt gemaakt. De Belastingdienst mag tot vijf jaar belasting terugvorderen.

Is dit artikel nuttig?

Vergelijkbare onderwerpen