fbpx

Archief

  1. Home
  2. Informatiebank
  3. Inkomstenbelasting
  4. Stakingsaftrek

Stakingsaftrek

De stakingsaftrek (voorheen: stakingsvrijstelling) is een van de vijf onderdelen van de ondernemersaftrek, en geeft een korting op de stakingswinst. Dit levert een voordeel op de te betalen inkomstenbelasting, wat inhoudt dat er minder belasting hoeft te worden afgedragen. In dit artikel gaan we in op de kenmerken en eigenschappen van deze fiscale faciliteit.

Hulp nodig bij de fiscale afwikkeling van het staken van uw onderneming?

TaxFix is gespecialiseerd in de inkomstenbelasting. Wij kunnen u bijstaan met passend advies, en eventueel de gehele afwikkeling richting de Belastingdienst verzorgen.

Voor wie is de stakingsaftrek?

De stakingsaftrek is voor ondernemers (m.u.v. commanditair vennoten) die een gehele onderneming staken, waarvan de winst is belast in de inkomstenbelasting. Het meest bekende voorbeeld is een eenmanszaak. Ondernemers die een gedeelte van de onderneming staken komen niet in aanmerking voor deze faciliteit.

In tegenstelling tot andere ondernemersfaciliteiten hoeft er niet aan het urencriterium te worden voldaan om gebruik te kunnen maken van de stakingsaftrek.

De maximale stakingsaftrek

De hoogte van de aftrek in 2018 bedraagt €3.630, tenzij de stakingswinst lager ligt. Deze fiscale faciliteit kan slechts één keer gebruikt worden in het leven van de belastingplichtige. Indien de stakingsaftrek niet volledig is benut bij het eerder staken van een onderneming, dan mag het restant worden verrekend met een latere (gestaakte) onderneming.

Let erop dat deze aftrek alleen van toepassing is op de winst die voorkomt uit het staken van de onderneming, en niet op de reguliere winst die in dat jaar behaald is.

Rekenvoorbeeld

U staakt de onderneming en de stakingswinst bedraagt €10.000. Gelukkig bestaat de stakingsaftrek waardoor u geen belasting hoeft te betalen over €10.000, maar over €6.370.
Zeker met kleinere stakingswinsten is het bestaan van deze stakingsfaciliteit duidelijk merkbaar.

Speciale omstandigheden

Stakingsaftrek bij schenking, erfenis of echtscheiding

Wanneer er sprake is van een onderneming die op grond van een van de bovenstaande manieren is voortgezet/verkregen, mag de stakingsaftrek pas worden toepast als de (nieuwe) ondernemer minimaal 3 jaar is doorgegaan met de voortzetting.
Sinds 2005 geldt deze faciliteit ook voor tot de afneming van de fiscale oudedagsreserve (FOR) in situaties waarbij de onderneming is verkregen door schenking, erfenis of echtscheiding.

Is dit artikel nuttig?

Vergelijkbare onderwerpen