fbpx

Archief

  1. Home
  2. Informatiebank
  3. Algemeen
  4. Het doen van belastingaangifte

Belastingaangifte: verplicht of niet?

Het doen van belastingaangifte is niet altijd verplicht. Dat hangt er onderander van af of u een aangiftebrief hebt ontvangen van de belastingdienst. Hieronder lichten wij dit verder toe.

Wat is een aangiftebrief?

De Belastingdienst stuurt de aangiftebrieven begin van elk kalenderjaar rond. In die brief staat vermeldt dat u uitgenodigd wordt tot het doen van belastingaangifte. Niet iedereen krijgt een uitnodiging tot het doen van belastingaangifte. Dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. De Belastingdienst kijkt bijvoorbeeld naar of u een onderneming heeft of een hoog spaartegoed. In die situatie’s is het aannemelijk dat u belasting zou moeten (bij)betalen.

Aangiftebrief ontvangen

Iedereen die een brief van de Belastingdienst ontvangt is verplicht tot het doen van belastingaangifte. Het is aan te raden om de verplichting tot het doen van belastingaangifte na te komen, omdat de Belastingdienst anders een boete kan opleggen. Daarnaast kan de Belastingdienst ook voor u een ambtshalve aanslag opleggen (met boete). Dat is houdt in dat de Belastingdienst zelf bepaald hoeveel inkomsten u heeft gehad.

Heeft u een aangiftebrief ontvangen, doe dan altijd voor 1 mei belastingaangifte of vraag uitstel aan. Ook is het mogelijk om een adviseur in de hand te nemen.

Geen aangiftebrief ontvangen

Indien u geen brief hebt ontvangen van de Belastingdienst, betekend dat niet automatisch dat u geen belastingaangifte hoeft te doen. Belastingaangifte doen is verplicht als u weet dat u over bepaalde zaken belasting zou moeten betalen. Doet u dat niet, dan kan de belastinginspecteur een boete opleggen en de te weinig betaalde belasting (plus boete) navorderen.

Conclusie

Niet iedereen is verplicht tot het doen van belastingaangifte. Wanneer u dat wel bent dan hoort u dat bijna altijd van de Belastingdienst. Twijfelt u over of u aangifte moet doen? Neem dan contact op met TaxFix.

Is dit artikel nuttig?

Vergelijkbare onderwerpen