fbpx

Echtscheidingsconvenant fiscaal laten controleren

Echtscheidingsconvenant fiscaal laten controleren

Een echtscheiding is een moeilijke periode. Niet alleen krijgt u te maken met veel emoties, maar ook met onbekende regelgeving. Het is verstandig om de afspraken met uw (ex-) partner vast te laten leggen in een echtscheidingsconvenant. Naast (bijvoorbeeld) afspraken omtrent uw kinderen, kunt u hier ook financiële afspraken in plaatsen. Denk hierbij aan de alimentatie, verdeling van pensioenen en wie er in de (echtelijke)woning blijft wonen. Belangrijk om te weten is dat financiële afspraken fiscale gevolgen kunnen hebben. Dit houdt in dat de Belastingdienst het oneens kan zijn met uw manier van (boedel) verdelen, waarna een naheffing volgt.

Om de risico’s van de afspraken in de echtscheiding in kaart te brengen, is het van belang uw echtscheidingsconvenant te laten controleren door een fiscalist. Zo voorkomt u verassingen en kunt u mogelijke ongewenste belastingheffing voorkomen.

Uw echtscheidingsconvenant laten controleren door een fiscalist

Plan direct een afspraak in

TaxFix is u graag van dienst met het controleren van uw echtscheidingsconvenant. Een grondige scan door één van onze fiscalisten brengt u meer duidelijkheid over de fiscale gevolgen van uw echtscheiding. Dankzij de gunstige tarieven van TaxFix hoeft het niet eens veel te kosten.

Waarom TaxFix uw echtscheidingsconvenant laten controleren?

TaxFix is een online belastingadviseur. Dat houdt in dat wij al onze dienstverlening online aanbieden. Dit ziet u terug in onze tarieven, want ons uurtarief is aanzienlijk lager dan die van reguliere belastingadvieskantoren. U ontvangt al onze correspondentie per e-mail of telefoon. Mocht u overdag niet bereikbaar zijn, dan kunt u ons tot ’s avonds 21:00 bereiken om uw vragen te beantwoorden.

Wat kost het laten controleren van mijn echtscheidingsconvenant?

Uw echtscheidingsconvenant laten scannen door één van onze fiscalisten betaalt zich altijd terug. U wordt op de hoogte gebracht van de fiscale gevolgen van het convenant in de versie die u onze adviseur verstrekt. Desgewenst voorzien wij u nog van extra belastingadvies om het convenant fiscaal te stroomlijnen.
Onze fiscalisten werken op basis van een uurtarief. Het uurtarief van TaxFix bedraagt €99,50 (incl.btw). Afhankelijk van de hoeveelheid informatie die uw echtscheidingsconvenant bevat, duurt een scan meestal tussen de 2 en de 3 uur. Wij vertellen u graag meer over de mogelijke aftrekbaarheid van onze kosten.

Afspraken omtrent de eigen woning in het echtscheidingsconvenant

Voor de meeste particulieren is de eigen woning het grootste en meest waardevolle bezit. Aangezien de belastingheffing omtrent de eigen woning relatief complex is – en steeds ingewikkelder gaat worden – is dit een belangrijk onderdeel om op te nemen in het echtscheidingsconvenant. Eén van de meest ingrijpende gevolgen is dat de hypotheekrenteaftrek komt te vervallen voor de partner die de woning verlaat. Dit kan voorkomen worden door een andere wending te geven aan de rentebetaling.

Afspraken met betrekking tot partneralimentatie in het echtscheidingsconvenant

Eén van de eerste zaken waarbij men denkt bij scheiden is de alimentatieverplichting. De alimentatieverplichting is een bijdrage die de ene partner aan de andere (ex-)partner betaalt om hem/haar van levensonderhoud te voorzien. Vaak wordt de hoogte van de alimentatie onderling vastgesteld, en vervolgens door een rechter bekrachtigd. De betaalde alimentatie is aftrekbaar bij de betaler, en belast bij de ontvanger. Het is verstandig om na te denken of u de alimentatie in één keer gaat afkopen, of dit periodiek gaat overmaken. Dit brengt namelijk fiscale gevolgen met zich mee, die soms voordelig zijn voor de één en nadelig voor de andere partner.

Wanneer beide partijen met elkaar afspreken geen wederzijdse alimentatieverplichting met elkaar aan te gaan (nihilbeding), brengt deze afspraak nog steeds gevolgen met zich mee. Onze belastingadviseurs vertellen u graag meer.

Herberekenen partneralimentatie

Vanaf 2020 wordt de aftrek van partneralimentatie beperkt. Dit kan gevolgen hebben voor de verdeling van de boedel. De betalende persoon houdt immers netto minder over. Het is daarom aan te raden om de partneralimentatie te laten herberekenen. Hierbij kijken we niet alleen naar de invloeden van belastingen, maar ook van toeslagen bij de ontvangende partij.