fbpx

Teruggave termijn btw op zonnepanelen beperkt

Teruggave termijn btw op zonnepanelen beperkt
Fiscaal nieuws
Teruggave termijn btw op zonnepanelen beperkt

Teruggave termijn btw op zonnepanelen beperkt

Vereniging Eigen Huis meld op basis van publicaties van de Staatssecretaris dat de btw teruggave op de aanschaf van zonnepanelen wordt beperkt tot 6 maanden na afloop van het (kalender)jaar waarin ze zijn aangeschaft. Eerder kregen huiseigenaren al te maken met de ontwikkeling dat zonnepanelen onderdeel uit gaan maken van de WOZ-waarde.

Huiseigenaren kunnen onder bepaalde omstandigheden de btw in aftrek nemen die in rekening is gebracht bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Aangezien zonnepanelen relatief dure objecten zijn, is dit een mooie belastingkorting. Hiertegenover staat dat eigenaren van zonnepalen btw verschuldigd zijn over de elektriciteit die zij terugleveren aan de energiemaatschappij.

Tot 1 januari 2019 gold geen uiterlijke termijn voor de btw-teruggave met betrekking to de aanschaf van zonnepanelen. Vanaf 1 januari verandert dit naar uiterlijk 6 maanden na afloop van het kalenderjaar. Voor zonnepanelen die in 2019 worden aangeschaft, moet dus uiterlijk eind juni 2020 om btw-teruggave worden verzocht om hiervoor in aanmerking te komen.
De BTW-aangiftes die na 6 maanden worden ingediend, worden ambtshalve behandeld. Dat houdt in dat het slechts een verzoek tot teruggaaf is, en dat de belastinginspecteur zich hier niet aan hoeft te houden. Een verzoek tot een ambtshalve teruggaaf wordt tot uiterlijk 5 jaar na aanschaf behandeld.

Overgangsregeling btw op zonnepanelen

Personen die voor 1 januari 2019 zonnepanelen hebben aangeschaft krijgen te maken met een overgangsregeling. Dat houdt in dat zij, ongeacht het jaar van aanschaf, tot 1 juli 2019 de tijd hebben om de btw terug te vragen.

prev
next