fbpx

Rente op hypotheek verstrekt aan kind niet (geheel) aftrekbaar

Rente op hypotheek verstrekt aan kind niet (geheel) aftrekbaar
Fiscaal nieuws
Rente op hypotheek verstrekt aan kind niet (geheel) aftrekbaar

Rente op hypotheek verstrekt aan kind niet (geheel) aftrekbaar

Recent heeft de rechtbank een uitspraak gedaan in een zaak waarin sprake was van een ouder die een hypotheek had verstrekt aan zijn kind. Het kind had de betaalde rente aan zijn ouders opgenomen als aftrekpost in zijn aangifte inkomstenbelasting. De belastinginspecteur wilde niet alle rente accepteren voor de hypotheekrenteaftrek. Dit levert een groot fiscaal nadeel op, en daarom is de belastingplichtige in beroep gegaan.

Onzakelijke rente

De hypotheek die door de ouders werd verstrekt had een looptijd van 30 jaar. Dit is overeenkomstig met de eis die aan een hypotheek wordt gesteld in de wet inkomstenbelasting om de rente in aftrek te kunnen en mogen nemen. Het probleem was echter het rentepercentage. De inspecteur wilde de aftrek niet toelaten, omdat er een rente van 9% was afgesproken (15 jaar vast). De inspecteur was van mening dat dit geen zakelijke rente is, en wilde daarom maximaal 4,5% aftrek toelaten.

De rechtbank deelde de mening van de inspecteur dat 9% rente geen rentepercentage is wat derden ook zouden moeten betalen. De leningsovereenkomst was afgesloten in 2015. De rechtbank vond 3% een reëlere hypotheekrente, maar liet de 4,5% van de inspecteur in stand.

Wees voorzichtig met het verstrekken van een hypotheek aan uw gezinsleden

De constructies zoals hierboven besproken, wordt vaker toegepast met als doel het creëren van maximaal belastingvoordeel. De (bovenmatige) rente wordt in de praktijk vaak terug geschonken van ouder aan kind. In deze casus was er sprake van een erg hoge rente. Let op de condities bij het verstrekken van een hypotheek aan uw gezinsleden om (dure) procedures en navorderingen te voorkomen.

TaxFix helpt u met het beoordelen van uw leningsovereenkomst

Bent u voornemens om ook zo’n dergelijke leningsovereenkomst te sluiten? Laat de overeenkomst dan eerst door ons controleren. Wij houden de voorwaarden tegen het licht van relevante wetgeving en jurisprudentie, en geven u zo nodig tips. Neem contact met ons op voor meer informatie.

prev
next