fbpx

Nieuw BTW-nummer eenmanszaken voor 2020

Nieuw BTW-nummer eenmanszaken voor 2020
Fiscaal nieuws
Nieuw BTW-nummer eenmanszaken voor 2020

Nieuw BTW-nummer eenmanszaken voor 2020

De huidige BTW-nummers voor eenmanszaken bevatten het BSN-nummer van de ondernemer. Dit is in strijd met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), waarop de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) toeziet. De AP heeft de Belastingdienst al eerder gemeld dat het gebruiken van een BSN-nummer in het BTW-nummer in strijd is met de AVG. Het BSN-nummer is een vertrouwelijk nummer dat enkel gebruikt mag worden voor de communicatie tussen burger en overheid, aldus  het AP.
Het AP heeft de Belastingdienst verplicht om met een nieuw systeem te komen voor 1 januari 2019. Lange tijd bestond er onzekerheid met betrekking tot een mogelijke oplossing voor dit probleem. Een ander systeem voor de BTW-nummers zou namelijk uitlopen op een ICT drama voor de Belastingdienst.

Staatssecretaris Snel heeft laten weten voor 1 januari 2020 alle eenmanszaken van een nieuw BTW-identificatienummer te voorzien. Het huidige systeem is fraudegevoelig omdat ondernemers verplicht zijn hun BTW-nummer te vermelden op o.a. facturen en website.

Voor 2020 1,3 miljoen BTW-nummers omzetten

Eind 2019 zullen alle 1,3 eenmanszaken die Nederland telt een nieuw BTW-nummer ontvangen. Tot die tijd hebben o.a. softwareleveranciers de tijd om hun software aan te passen op het nieuwe systeem. De Belastingdienst is overigens al in overtreding met de AVG sinds de invoering daarvan op 25 mei 2018. Er is niet tijdig genoeg een passende oplossing gevonden om dit probleem op te lossen.

Binnen de overheid blijft gewoon het ‘oude’ nummer gelden. Dit komt omdat het gebruik van een BSN-nummer naar de overheid toe niet in strijdt is met de AVG. De Belastingdienst converteert de oude nummers automatisch naar de nieuwe, en vice versa.

prev
next