fbpx

Geen gebruik camerabeelden voor controle privégebruik auto van de zaak

  • Home
  • /
  • Fiscaal nieuws
  • /
  • Geen gebruik camerabeelden voor controle privégebruik auto van de zaak
Geen gebruik camerabeelden voor controle privégebruik auto van de zaak
Fiscaal nieuws
Geen gebruik camerabeelden voor controle privégebruik auto van de zaak

Geen gebruik camerabeelden voor controle privégebruik auto van de zaak

In een brief naar de 2e kamer heeft de staatssecretaris Menno Snel de 22e halfjaarsrapportage kenbaar gemaakt. In het document ging hij verder in op de problematiek bij de Belastingdienst. Ook gaf hij hier uitleg over de controle op het privégebruik auto van de zaak.

Controle privégebruik auto van de zaak

De Belastingdienst heeft enige tijd gecontroleerd aan de hand van camerabeelden of ‘leaserijders’ bijtelling betalen over het privégebruik auto van de zaak. Een zakelijke rijder mag 500 kilometer per jaar in zijn auto van de zaak maken zonder dat er sprake is van bijtelling. Bij flits- of ANPR controles  kunnen alle kentekens van het langsrijdend verkeer worden vastgelegd. De Belastingdienst weet door het combineren van al deze foto’s precies hoeveel er met een auto wordt gereden, waar en wanneer en voor welk doel. Het resultaat hiervan kan worden vergeleken met de (zakelijke) agenda van de bestuurder. In het verleden heeft deze controlevorm al tot weerstand geleid, met jurisprudentie als gevolg.

Onvoldoende draagkracht in privacyregelgeving

De staatssecretaris heeft aangegeven dat de Belastingdienst gaat stoppen met het controleren op basis van camerabeelden, omdat niet aan het vereiste van proportionaliteit kan worden voldaan dat voortvloeit uit privacyregelgeving. Vermoedelijk kan de staatssecretaris geen draagkracht vinden in de regelgeving voor het bewaren van gegevens van de niet zakelijke rijders. Hij voegt daar echter aan toe dat de controle met andere instrumenten gewoon door blijft gaan. Te verwachten valt dat er met de andere instrumenten die de Belastingdienst tot haar beschikking heeft extra gecontroleerd zal worden, aangezien de Belastingdienst één van haar meest effectieve controlemaatregelen op dit gebied kwijt is geraakt door het besluit van de staatssecretaris. Hij benoemd  in de halfjaarsrapportage niet om welke controle instrumenten het gaat.

Het gebruik van camerabeelden voor de controle van motorrijtuigenbelasting gaat wel door.

prev
next